Wat is bypass en wat is microfiltratie?

Zeer efficiënte bypass-microfiltratie maakt gebruik van een secundair circuit dat bypass- en microfiltratie combineert. Microfiltratie zorgt voor extra filterefficiëntie voor het primaire filtersysteem. Het NTF filtersysteem maakt gebruik van gepatenteerde compressietechnologie in combinatie met dieptefiltratie om de hoogste filterefficiency te garanderen.
De sleutel van deze technologie zit in ons filterelement. De radiale stroming door het element biedt een groter filteroppervlak dat het kanaliserende effect van filterelementen die zijn ontworpen in een “honingraat” -stijl, voorkomt. Dit grotere oppervlak vangt meer vuil en zorgt voor een efficiëntere filtratie tot op submicron niveau. Dit leidt tot een reinheidsniveau dat superieur is aan normale full-flow filtratie.

Tijdens het bypass-proces stroomt gemiddeld 1-2 liter per minuut vloeistof (versus 10-20 liter per minuut in een full-flow filter) door het filter, zonder inline drukval. Vanwege de lagere doorstroming kan het bypass systeem restrictiever zijn en 99% van de allerkleinste deeltjes vuil uit de vloeistof verwijderen. Microfiltratie resulteert in superieure vloeistofzuiverheid van elk smeer- of hydraulieksysteem, inclusief automatische transmissievloeistof (ATF), continu variabele transmissievloeistof (CVTF), systemen met dubbele koppeling, motoroliën, stuurbekrachtigingsvloeistoffen en hydraulische oliën.

Principe bypass voor motor, transmissie of hydrauliek

Principe offline filtersysteem

Principe inline brandstoffiltersystemen

Waarom heb ik extra filtratie nodig (anders dan af-fabriek geïnstalleerde filters)?

Waarom op motor

Elke motor is uitgerust met een standaard full flow filter, dat de grote deeltjes verwijdert die onmiddellijke schade aan het voertuig zouden kunnen veroorzaken. Maar omdat er voldoende vloeistof door het filter moet kunnen stromen, moet het filter zeer goed doorlatend zijn. Als gevolg van deze beperking kan een full flow filter geen deeltjes kleiner dan 10 tot 15 micron verwijderen. De meeste verontreinigingen zijn echter veel kleiner dan 10 micron en zullen daarom gemakkelijk door een standaardfilter gaan. 90% van de motorslijtage wordt veroorzaakt door deeltjes tussen 2 en 5 micron.

Het NTF filtersysteem verwijdert vuildeeltjes tot een grootte van 0,5 micron. De reden om een ​​NTF filter aan uw bestaande systeem toe te voegen, is om de vloeistof beter te reinigen, zodat de motor 100% van de tijd op schone olie kan draaien. Door de olie schoon te houden, elimineert u meer dan 90% van de meeste motorslijtage.

Waarom op hydrauliek en transmissies

Elektrisch bediende kleppen en cilinders hebben toleranties van ongeveer 4 micron, terwijl standaard fabrieksfilters meestal zijn ontworpen om te filteren tot 8 micron, soms zelfs maar tot 10 tot 15 micron.

Hierdoor is het een kwestie van tijd voordat de hydraulische kleppen storingen vertonen. Ze verkleven, reageren minder of blokkeren helemaal. Om deze problemen en hoge reparatiekosten en stilstand te vermijden, is extra filtratie tot minimaal 4 micron noodzakelijk. Om kleppen en cilinders goed te laten functioneren, dient de olie een ISO-reinheidsklasse van minimum 19/16/13 te hebben. In de praktijk is dit echter meestal 21/20/15.

Het NTF filtersysteem verwijdert vuildeeltjes tot een grootte van 0,5 micron. De reden om een ​​NTF filter aan uw bestaande systeem toe te voegen, is om de vloeistof beter te reinigen, zodat het hydraulische systeem 100% van de tijd op schone olie kan draaien. Door de olie schoon te houden, elimineert u meer dan 80% van de meest voorkomende storingen aan hydraulische systemen en transmissies.

Voordelen van NTF bypass microfiltratie

Of het nu gaat om motorolie, automatische transmissievloeistof, hydraulische olie of diesel, de voordelen van het NTF radiaal microfilter zijn allemaal gebaseerd op het handhaven van een hogere kwaliteit en zuiverheid van de olie en daardoor minder slijtage van uw apparatuur.

Het grote voordeel van NTF radiale microfilters is dat filtratie plaatsvindt in een secundair circuit, waardoor het zeer efficiënte NTF bypassfilter kan werken zonder het primaire oliecircuit te verstoren. Hierdoor wordt een efficiëntie bereikt die 10 keer beter is dan van elk standaard inline filter. Dit resulteert in zeer schone olie en minder storingen.

Voordelen van schonere olie:

  • Minder storingen
  • Minder slijtage
  • Olie kan langer worden gebruikt
  • De frequentie van onderhoud kan worden verminderd
  • Structurele kostenbesparingen
  • Langere levensduur van machines en voertuigen
  • Betere prestaties
  • Milieuvriendelijk

Kortom, lagere totale eigendomskosten en een machine die langer meegaat met minder storingen!

Het effect van een bypass filter op de levensverwachting van machineonderdelen

Levensverlengingsfactoren tonen de invloed aan van vocht en oliereinheid op de verwachte levensduur van kritische componenten. Op basis van diverse onderzoeken door verschillende partijen zijn vier tabellen wijd verspreid onder onderhoudsmonteurs en smeerspecialisten.
Velen van hen hebben microfiltratie systemen geïnstalleerd om de levensduur van hun machines te verbeteren en dat leverde goede resultaten op.

Voorbeeld: Olieanalyse van een bestaand hydraulisch systeem levert een reinheidscode ISO 21/19/16 op. Door betere filtratie op het hydraulische systeem toe te passen, kan dit worden teruggebracht tot ISO 17/15/12. Dit betekent dat de verwachte levensduur van de hydraulische componenten 300% langer is.

Waarom wordt het niet af-fabriek geïnstalleerd?

Er zijn twee klassieke redenen: ten eerste verhoogt het toevoegen van een extra onderdeel de prijs van de producten. Ten tweede hebben de fabrikanten veroudering in de motoren ingebouwd, zodat ze vervangende onderdelen en motoren aan u, de consument, kunnen blijven verkopen. Fabrikanten veranderen echter langzaam hun mening. Ze concentreren zich steeds meer op levensduurverlenging en lage onderhoudskosten om een ​​concurrerende marktpositie te verwerven en te behouden. Door deze trend wekt microfiltratie hun interesse. Tegenwoordig passen 2 grote autofabrikanten NTF filtersystemen toe op hun automatische transmissies.

Hoe oliefilters te evalueren en waarom is de bèta-ratio beter dan filterefficiëntie?

Zuivere olie is van cruciaal belang voor betrouwbare machines, auto’s, hydraulica en voertuigen. Het loont om slim te werken en goede beslissingen te nemen bij het evalueren en aanschaffen van oliefilters. Begrijpen hoe filters worden getest en beoordeeld, is de sleutel tot uw besluitvormingsproces.

Studies tonen aan dat wanneer het gehalte aan smeerolieverontreinigingen laag is, de slijtagesnelheden en de levensduur van de motor drastisch kunnen verbeteren. Hoge niveaus van verontreinigende stoffen in olie kunnen het brandstofverbruik en de levensduur van de smeermiddelen beïnvloeden en milieuproblemen veroorzaken.

NTF filter en de officiële Beta Ratio Test B 4 = 10649
Het NTF filter heeft zijn filters officieel laten testen door Parker Filtration.

zie hier het officiële testdocument.

Oliefilters kunnen op verschillende manieren worden getest, maar een van de meest gebruikelijke methoden is de Beta Ratio test. Deze test omvat online deeltjestellers die stroomopwaarts en stroomafwaarts van het filter zijn geplaatst, een continue stroom van testverontreiniging in het hoofdsysteemreservoir en olie die door het filter stroomt.
De Beta Ratio wordt berekend door het aantal deeltjes groter dan een bepaalde grootte stroomopwaarts van het filter te delen door het aantal deeltjes van dezelfde grootte stroomafwaarts van het filter.
U kunt bijvoorbeeld een Beta Ratio hebben of een Beta-sub 5 (deeltjes groter dan 5 micron) gelijk aan 10. Dit betekent dat 10 deeltjes stroomopwaarts van het filter worden gedeeld door 1 stroomafwaarts van het filter.
Elk filter heeft meerdere Beta Ratios. Er kan een Beta Ratio zijn voor 2 micron, 5 micron, 10 micron, 50 micron, 100 micron, etc.

Meer informatie over olie, microfiltratie, ISO-reinheidcode, efficiëntie en betawaarden

White papers van professionals uit de industrie